Nieuw : Solidworks en Inventor catalogus functionaliteit.

Naast onze Caddossier implementatie en trainingstrajecten zijn we de laatste jaren steeds vaker in gegaan op de klantvraag van CAD cursussen. Omdat we de producten, productieprocessen (ERP) en engineeringswijze (Caddossier) kennen van onze klanten, is het voor ons een kleine stap gebleken om in te gaan op de vraag “kunnen jullie voor ons een CAD cursus organiseren maar dan wel op basis van onze producten?

cata1

 

Tijdens deze 1 op 1 cursussen kwam steevast de vraag naar voren of wij niets iets handigers hebben dan de zware Toolbox- of Contentcenter database van Solidworks en Inventor. Veel klanten willen een kleinere lichtere set bibliotheekdelen, aangevuld met hun eigen standaards. Eea zou geïntegreerd moeten zijn in zowel CAD als ERP.

Het idee van een Caddossier catalogus is inmiddels omgezet in nieuwe functionaliteit. Wat zijn de voordelen van de Caddossier catalogus?

 • De Toolbox/Content Center van Solidworks/Inventor is voor simpele zaken als balken en kokers te complex/uitgebreid.
 • De Weldments van Solidworks en de Framegenerator van Inventor wijken qua functionaliteit enorm af van de normale standaard functionaliteit.
 • Standaard werkwijzen in CAD tbv zaaglijsten inclusief hoeken voor machine frames e.d.
 • Standaard CAD parts zijn eigenlijk artikelen in ERP, op dit niveau kunnen koppelen zou ideaal zijn.

De Catalogus functie wordt momenteel al bij verschillende klanten gebruikt. En zal binnenkort onderdeel zijn van een volgende update van Caddossier. De catalogus wordt standaard geleverd met een complete set staalprofielen, buizen, lasbochten, bouten en moeren en kan dus naar eigen inzicht worden uitgebreid met uw eigen standaard onderdelen.

Komdex

oktober 2020

Een stuklijst of in het Amerikaans ‘BOM’ : Bill Of Materials is een wijdverbreid concept. Een stuklijst staat boven op je rechter onderhoek ‘Title block’ op een tekening en bevat alle onderdelen van de tekening.

BOMFIG1

Afdruk voorbeeld van de Caddossier stuklijst.

In ERP staat dezelfde stuklijst maar dan net even anders, bijvoorbeeld aangevuld met arbeid (uren).

Solidworks en Inventor zijn instaat om stuklijsten automatisch te genereren. In de praktijk valt dit een beetje tegen. Veel klanten hebben moeite om de 3D CAD pakketten goed in te richten. Een veel gestelde vraag was dan ook, “kunnen jullie niet een stuklijst uit CAD genereren? “. Ja hoor dat kan! Natuurlijk is het ook mogelijk om deze data naar uw Drawing te loodsen, hoe dit werkt is een blog opzich!

Wanneer u Inventor of Solidworks gebruikt dan vormt de 3D BOM een basis voor de ERP stuklijst. Caddossier genereert op basis van verschillende instellingen een eigen grafische Stuklijst. Dezelfde data die deze BOM genereert vormt dan ook meteen de basis voor de koppeling naar Komdex ERP.

BOMFIG2

De Caddossier stuklijst in Solidworks en Inventor.

Meer weten over stuklijsten? Neem dan vrijblijvend contact op met uw consultant.

Rob de Haas, juni 2020

PS.

De zomer staat voor de deur, traditioneel een rustigere periode in de maakindustrie. Net als vorige jaren organiseren we verschillende korte (opfris)  cursussen in deze periode. Deze cursussen hebben betrekking op het gebruik van Komdex ERP, Caddossier en Solidworks.

Gereed melden van orders en inkopen was nog nooit zo makkelijk!

VinkenApp

Met de komst van de Komdex gereedmeld APP breiden we onze APP series nog verder uit. 

Met behulp van de diverse Komdex Apps kunt u nu onder andere :

 • Uw foto's direct uploaden naar het juiste Digidossier
 • Urenregistatie
 • Tijdregistratie
 • Orders en inkopen gereedmelden

Meer weten over de Gereedmeld App ? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op!

Rob de Haas, Mei 2020

Kf1

Tijdens cursussen en implementaties van Caddossier worden er regelmatig CAD specifieke vragen gesteld. In deze blog aandacht voor de beruchte K-factor!

3D CAD systemen berekenen de afmetingen van uitslagen (Flat-Patterns) automatisch. In de stam-tabellen en de handleidingen van de CAD pakketten wordt gebruik gemaakt van de volgende begrippen:

 • K-Factor
 • Bend Allowance
 • Bend Deduction

Dit zijn echter geen specifieke 3D CAD begrippen zoals weleens gedacht wordt. Ze zijn wel bekender geworden door de enorme vlucht die 3D CAD en lasersnijden de afgelopen 25 jaar door hebben gemaakt. De gebruikte begrippen : K-Factor, Bend Allowance (BA) en Bend Deduction (BD) roepen in de praktijk veel vragen op. Dit komt mede door onduidelijke documentatie en door de verwarrende benamingen.

Een veel gestelde vraag is dan ook altijd: “hebben jullie ook standaard K-factor tabellen?”.

In wezen bestaan er geen standaard K-factor tabellen. De K-factor is in werkelijkheid afhankelijk van:

 • Materiaal S235, Rvs304 etc.
 • Materiaal dikte T.
 • De binnen radius R van de gezette plaat, die weer afhangt van de V-Groef maat.

Het goede nieuws is dat het samenstellen van uw eigen K-factoren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Met een aantal eenvoudige proefzettingen en onze K-factor Excel maakt u in no-time uw eigen K-factor tabel. Laten we eerst nog even kort kijken naar de definities van de K-Factor, Bend Allowance (BA) en Bend Deduction (BD). Waar komen ze vandaan en waarom hebben we ze nodig?

K-Factor

Wanneer een plaat gebogen wordt:

 • Neemt de lengte aan de buiten zijde toe (wordt langer)
 • Neemt de lengte aan binnen zijde af (wordt korter)

De positie in de plaatdoorsnede waar er geen verlenging (0) plaats vindt wordt ook wel de neutrale lijn genoemd. In onderstaand plaatje ligt de neutrale lijn (0) dus op de grens van het groene (+) en het rode (-) gebied. 

Kf2

De verhouding tussen plaatdikte T en de positie van de neutrale lijn t noemt men de K-factor:

K = t/T

Zet figuren

Wanneer we de zetting technisch bematen dan kom je op onderstaande Zet figuren uit:

 Kf3

Aan de hand van deze Zet figuren kunnen we de Bend Allowance en Bend Deduction nader toelichten.

Bend Allowance [BA]

De Bend Allowance BA is de cirkelsegment lengte van de neutrale lijn. Je zou de BA ook de ‘ware’ lengte kunnen noemen van de zetting. BA is dus de kwart cirkellengte in het rechter plaatje.

‘Allowance’ lijkt vertaald te kunnen worden in het Nederlands als ‘Toeslag’. Veel plaatwerkbedrijven gebruikten de term ‘Zet-toeslag’. De binnen-maten + de Zet-toeslag vormen dan de uitslag.

Een probleem is dat je de BA niet kunt opmeten in werkelijkheid.

Bend Deduction [BD]

De BD is wel op te meten en dus wel praktisch:

 • (FL1 + FL2) is groter dan de totale uitgeslagen lengte en moet dus gecorrigeerd worden
 • De correctie waarde die van (FL1 + FL2) moet worden afgetrokken wordt de Bend Deduction [BD] genoemd.

De uitslag van de zet-figuur kan nu op 2 manieren worden getekend: Op basis van de BA en de BD waarde:

Kf4

Een voordeel van de BD waarde is dat je deze indirect kunt terugrekenen nadat je FL1 en FL2 hebt opgemeten (Ltot is de knip/snij lengte van je proefstuk en dus bekend)

Kf5

Ltot = FL1 + FL2 - BD

BD=FL1 +FL2 - Ltot

Met behulp van nog meer wiskunde wordt dan de definitieve waarde van de K-Factor bepaald. In deze (verkorte) blog gaan we verder niet in op de achterliggende wiskunde. Wanneer je hier wel geïnteresseerd in bent, kijk dan eens op onze Blog-site: KomdexTalk. Binnenkort staat daar een uitgebreidere versie van deze Blog en dus inclusief wiskunde voor de liefhebber!

We kunnen nu dus met behulp van de wiskundige formules en een serie proefzettingen onze eigen K-factor tabellen opstellen.

Kf7

Opmerkingen

 • Hou FL1 en FL2 niet hetzelfde. Dit voorkomt vergissingen tijdens het meten. Stel de aanslag van de kantbank zodanig in dat FL2 groter is dan FL1.
 • De R-Waarde wordt door de gereedschap leverancier opgegeven en staat vaak op het V-blok. Als je toch de R-waarde wilt meten doe dit dan met vooraf gedraaide, gefreesde of 3D geprinte kalibers waarvan de stralen R bekent zijn.
 • Het is statistisch beter om voor iedere Regel : materiaal – T – V-groef, meerdere teststukken te maken, bij voorkeur minimaal 3 stuks.
 • Afbramen! Zorg ervoor dat de proefstukken goed afgebraamd zijn, om meetfouten te voorkomen.
 • Overweeg om EXTRA tests te doen voor het zetten in de wals richting en loodrecht op de wals richting.

We hebben voor jullie een Excel gemaakt waar bovenstaande formules al in zitten. Wil je de Excel ontvangen of heb je andere vragen over dit onderwerp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Veel succes met het maken van je eigen K-factor tabellen!

Rob de Haas, April 2020

Caddossier Essentials is eigenlijk de ‘Tools’ versie van Caddossier. Vandaag lanceren we de nieuwste versie van dit kleine maar bijzonder handige tool voor Solidworks en Inventor.

Voor wie is Caddossier Essentials ook al weer bedoeld?

Veel tekenaars hebben vaak meerdere petten op: werkvoorbereider, binnendienstverkoop en directeur-eigenaar om er maar een paar te noemen. Bij veel bedrijven is het momenteel een hectische tijd: onderbezetting, collega’s die thuiswerken. Allemaal zaken die toch net even anders zijn dan normaal. Een vergissing is nu zo gemaakt.

Eén vergeten uitslag exporteren levert al snel veel problemen en kosten op. Caddossier Essentials is er dus voor Solidworks en Inventor gebruikers die verlost willen worden van het handmatige monnikenwerk. De batch export bespaart heel veel tijd en voorkomt fouten.

ESS batchExp2

Voor U, onze klanten

Voor iedere ERP klant van Komdex bieden we juist nu een gratis gebruiksperiode aan van 3 maanden. Caddossier gebruikers hebben deze handige tools dus al in hun huidige versie zitten. Wilt u als Caddossier gebruiker, toch Essentials voor uw thuis (floating) licentie van Solidworks of Inventor? Ook voor jullie geldt deze aanbieding!

De meest in het oog springende functie is natuurlijk de Batch export. Deze functie exporteert automatisch een samenstelling inclusief alle onderliggende parts en sub-assemblies naar meerdere bestandsformaten zoals DXF, STP en PDF (drawings).

TB Inventor

Caddossier Essentials voor Solidworks en Inventor bevat:

 • Batch Export (De assembly automatisch doorlopen en alle onderliggende files exporteren)
 • Single Export (Snel één Part of Samenstelling exporteren)
 • Export To DXF & PDF (van een sheetmetalpart direct een DXF en PDF exporten)
 • Camera (Meerdere JPG screenshots structureel exporteren)
 • Rebuild All (betrouwbare en volledige rebuild van samenstellingen)
 • Open File Location (een kleine maar zeer gewaardeerde functionaliteit)
 • Make drawing, Open Drawing (beheer 1 of meerdere drawings per part of assembly)
 • Excel Bom Export (MRP Stuklijst exporteren inclusief afbeeldingen van parts en Sub-assemblies)

Interesse om aan de slag te gaan met Caddossier Essentials? Neem dan contact op met uw consultant.

Rob de Haas, 27 maart 2020

Wij hadden net als velen van u onze deurdrangers ontkoppelt. Reden? Dat verrekte Corona virus! Experts melden dat het Coronavirus gedurende langere tijd op diverse oppervlakken kan overleven, waaronder (roestvast) staal. Deurklinken zijn meestal van metaal en worden met de hand bediend….. Je hoeft geen Viroloog te zijn om te realiseren dat deurklinken een grote potentiele bron van besmettingen kunnen zijn. Open die deuren dachten wij!

Kan dat niet anders, met een beugeltje of zo? Waarom niet! 

Dus na wat 3D tekenwerk en een uurtje of wat 3D printen hadden we eigenlijk al meteen een simpel goed werkend model. De beugel maakt het mogelijk om een deurklink te bedienen met je onderarm in plaats van met je hand.

Het ontwerp is recht toe recht aan, maar werkt verassend goed. De beugel bestaat uit 2 geprinte onderdelen en lijkt op een aangepaste pijpbeugel. De beugel kan eenvoudig, zonder te boren, aan bestaande deurklinken worden bevestigd.

Komdex Cornona DoorHandle

Gratis

De STL files van de ‘handsfree beugel’ zijn natuurlijk gratis te downloaden op onze website. Het model kan zonder supports worden geprint op een simpele consumenten 3D printer. Wij hebben onze beugels geprint van standaard PLA met een infill % van 30%. Op onze Prusa I3 MK3S printers duurt het circa 2H om 1 set te printen. 1 set is dus de korte en de lange beugel.

Bevestigingsmateriaal : M6: 4x moeren + 4x boutjes L12mm

3D printen

Er zijn al jaren allerlei hypes omtrent 3D printen. Zoals velen van jullie weten ben ik eigenlijk gaan 3D printen om te onderzoeken hoe nuttig 3D printen nu echt is. Inmiddels hebben wij 3 printers en hebben onze computergestuurde voorraadkast de minipaternoster voor een groot deel geproduceerd met behulp van deze 3 printers.

Met deze 3 consumenten printers zouden wij in 24H tijd circa 36 sets kunnen printen. Wij hebben 32 deuren in ons pand. Ik merk vaak dat veel mensen focussen op de trage productie snelheid, 24H! Zelf kijk ik liever naar de Levertijd : binnen 1 dag 36 sets, met maar 3 printers!

Prusa heeft een nieuwe 3D printer op de markt gezet, de Prusa mini, met vergelijkbare (top) kwaliteit als de uitstekende i3Mk3’s. Kosten E325,- Exclusief btw / stuk.

3D printen is er al, maak er gebruik van (zeker nu) en pas het toe in je dagelijkse productie praktijk!

Rob de Haas, 19 maart 2020

Ps. Onze deurklink is cilindrisch (19mm). Heeft uw deurklink een afwijkende diameter? Laat het ons weten!

headset

Het coronavirus vormt momenteel een potentieel risico voor de continuïteit van de productie en dienstverlening van bedrijven. Veel bedrijven kiezen ervoor om vanuit huis te gaan werken. Voor Komdex als softwarebedrijf is dat trouwens stukken eenvoudiger dan voor u als maakbedrijf. Lassen, verspanen, snijden van metaal gaat nu eenmaal niet zo eenvoudig als deze blog schrijven bij mij thuis aan de keukentafel.

Onze medewerkers voeren hun werkzaamheden zoveel mogelijk uit vanuit huis. De Helpdesk is gewoon bereikbaar!

 

Normaal gesproken ontmoeten we klanten graag persoonlijk.

Onze consultancy is de afgelopen jaren steeds meer op afstand uitgevoerd. Circa 20% vindt al op afstand plaats. Technisch zijn we volledig gereed om op afstand met u samen te werken en beschikken we over alle noodzakelijke moderne communicatiemiddelen om u goed van dienst te kunnen zijn.  In de huidige situatie hebben we dit opgeschaald naar 100%.

Al onze consultancy en verkoopbijeenkomsten doen we sinds maandag 16 maart 2020 op afstand. Al onze bedrijfsbezoeken en bezoeken aan ons kantoor hebben we voor nu even opgeschort. We wachten net als u, af wat het nieuws ons gaat brengen.

In een volgende blog zullen we u een kijkje geven in hoe wij op afstand met onze klanten samenwerken, wellicht dat u er wat mee kunt!

Rob de Haas, 17 maart 2020

ESEF

Van 1 tot en met 4 september worden de ESEF Maakindustrie en TechniShow gelijktijdig georganiseerd in de Jaarbeurs Utrecht. Dit evenement is het grootste en belangrijkste evenement in de Benelux op het gebied van toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en engineering. 

ESEF2020

Wij zijn hier uiteraard aanwezig en ontvangen u met open armen bij onze stand  : 03.C030 in het Metaalunie paviljoen.

Rob de Haas, maart 2020

Dinsdag 11 februari 2020 organiseert Teqnow een Metaalunie bijeenkomst met de titel : Digitaal koppelen van bedrijfsprocessen.

Komdex geeft daar onze visie op het fenomeen koppelen van ERP software aan andere bedrijfssoftware. De inleiding van Teqnow is sprekend, vandaar dat ik hem even herhaal:

Elk productiebedrijf is continu bezig om haar bedrijfsprocessen te optimaliseren. Voor elk bedrijfsproces is wel een ondersteunende softwareoplossing beschikbaar. Echter niet alles wat beschikbaar is, is ook voor uw bedrijf zinvol om aan te schaffen. Hoe kom je tot een juiste keuze van de software die je voor een optimale bedrijfsvoering nodig hebt en hoe laat je deze effectief met elkaar samenwerken?
Als ondernemer sta je voor dergelijk soort vragen. Uiteraard kunnen wij u geen pasklaar antwoord geven. Wel kunnen wij u inzicht geven in verschillende oplossingsrichtingen, zodat u zelf een gefundeerde keuze kunt maken.

 Koppelingen

In de Komdex praktijk koppelen we met Boekhoudsoftware, CADCAM software etc. maar ook net zo vaak met software van ons zelf. Zo is de tijdregistratie met behulp van scanners e.d. gewoon een koppeling met een ander pakket, wel eens waar van Komdex zelf, maar technisch zijn het losse applicaties die ook als zodanig door ons verkocht en gekoppeld worden aan andere ERP pakketten.

Een extra module mag ook gewoon gezien worden als een verkapte koppeling. Denk aan onze voorraad-module. Vrijwel iedereen heeft voorraad maar niet iedereen heeft de behoefte om dit formeel te registreren.

Wat koppelt Komdex in de praktijk nu zoal?

 • Boekhoudsoftware
 • Office – Word, Excel, Powerpoint, Outlook
 • 3D CAD, o.a. : Solidworks, Inventor, ZWCAD
 • Dashboards
 • Planningsoftware
 • CAM software, bijvoorbeeld met Metalix snijsoftware
 • Caddossier (PDM)
 • Digidossier 360 (Document Management)
 • Maatwerk, we koppelen met enige regelmaat aan bestaand maatwerk van klanten.
 • Etc.

De komende weken zullen we extra aandacht besteden aan het fenomeen 'Koppelen' van software en wat dat voor u kan betekenen!

Rob de Haas, januari 2020

Wiwab allen

Velen van u registreren de uren met behulp van scanners of onze Komdex Touchscreens KTS units. Een veel gebruikt en gewaardeerd dashboard is onze WIWAB : Wie Is Waar Aan Bezig.

Omdat 'scannen' real-time is kunnen we via dit dashboard dus 'Live' tonen wie waar aan bezig is. Inmiddels maken al veel klanten hier gebruik van. Op de afgelopen TIV en Metavak beurzen hebben diverse van u onze WIWAB zien draaien en vroegen zich wanneer dit dashboard beschikbaar zou komen? Voor alle duidelijkheid : het WIWAB dashboard is al geruime tijd beschikbaar! 

Het dashboard wordt zowel gebruikt op kantoor van de bedrijfsleider als op de werkvloer. Beide is mogelijk, maar zeker niet noodzakelijk. Tevens is het mogelijk om het dashboard per afdeling in te stellen.

 WIWAB Plaatwerk

Dus wilt u ook live inzicht  Wie Waar Aan Bezig is?  neem dan contact op met uw consultant, zij kunnen u verder helpen met het installeren en inrichten van dit bijzonder handige dashboard.

 

Komdex, oktober 2019

Rob de Haas

Logo Komdex Bedrijfssoftware voor het MKB

Komdex Software Ontwikkeling BV
Arnoudstraat 13
2182 DZ Hillegom

+31 252 68 29 18
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.